Interview

Het café

Het eerste wat opvalt bij binnenkomst is de ruime opzet. Het voormalige restaurant is omgetoverd in een mooie, lichte ruimte met voor elk wat wils. Vooraan is een grote lees- en spelletjestafel. Er zijn enkele losse zitjes en via een paar treden kom je bij de bar uit. Ook van de bar is veel werk gemaakt. Er zit een prachtig breed houten blad op en aan de voorzijde zijn gekleurde verlichte vlakken aangebracht. Deze verlichte vlakken komen ook terug in de ramen aan de achterzijde van het pand. Tegenover de bar is een enorme zithoek gemaakt met leren bekleding in allerlei vrolijke kleuren. Deze kleuren komen ook terug in de barkrukken en in de stoelen die bij de andere tafels staan. En de tafels zijn allemaal gemaakt van robuust hout. Erg smaakvol en ook belangrijk, het zit heerlijk. De dansvloer bevindt zich achteraan, naast de bar. De muzieksterkte is apart geregeld, waardoor het volume op de dansvloer hard genoeg is en waardoor je aan de bar normaal met elkaar kunt praten. Aan de bar is een computerscherm waar je zelf muziek kunt opzoeken en aanvragen. Videoclips worden op grote schermen getoond. Achter de bar zit ook een groot raam. Daarachter blijkt de rookruimte te zijn. Deze is erg groot en ook hier is een leren zithoek gemaakt. Via het raam kijk je recht op de bar uit en word je dus toch bij de zaak betrokken. Er is een onbewaakte garderobe, maar er zijn ook lockers aanwezig waar je desgewenst je spullen in kunt stoppen. Het totaalplaatje klopt en er is duidelijk veel geld en moeite in gestopt om dit eindresultaat te bereiken.

Iedereen welkom

Paul Wooninck is geen onbekende in de Nijmeegse homo scene. Hij werkte jaren als vrijwilliger achter de bar in Villa Lila. Zijn partner Marcel Lamers is uitbater van Chaps, waar Paul ook regelmatig heeft meegeholpen. Paul had al lang de droom om een eigen danscafé te beginnen. Toen hij door een reorganisatie op zijn werk boventallig werd besloot hij zijn droom waar te maken: ‘Ik merkte dat er in Nijmegen behoefte was aan een gay danscafé, dus ik heb geen moment getwijfeld’. ThomTom ging hem voor, maar dat vindt Paul geen probleem: ‘Hoe meer keuze in Nijmegen hoe beter. Ik hoop dat dit een aanzuigende werking zal hebben voor alle homo horeca in Nijmegen’. In principe is iedereen welkom in Marcus-Antonius. Paul wil ‘een veilige plek waar iedereen lekker zichzelf kan zijn en waar je gewoon met je geliefde kunt zoenen, zonder dat er raar naar je gekeken wordt’. Hij is ervan overtuigd dat er behoefte is en blijft aan specifieke homo horeca.

Assortiment

Marcus-Antonius heeft een ruim assortiment aan tapbieren (Estaminet, Palm Hop Select, Rosso, Rodenbach, Steenbrugge) en daarnaast zijn er allerlei bieren op fles te verkrijgen. Tijdens ons gesprek krijg ik enkele shooters ‘om te proeven’ en deze smaken ook niet verkeerd. In een speciale machine wordt een verse cocktail gemaakt, deze avond is dat een piña colada. Wat je ook wil drinken, het is volgens mij wel aanwezig. Als je trek hebt dan kun je een panini bestellen of bijvoorbeeld een portie kaas, worst of olijven. Afrekenen kan contant en met PIN.

[Michel Kiel]